Wandelingen omgeving ’t Leesten

Ontdek ‘t Leesten, een stukje van het prachtige natuurgebied op de Veluwe. Het hele jaar door is de Veluwe de perfecte plek voor een goede wandeling. Centraal gelegen in dit gebied ligt Bospaviljoen ’t Leesten. Van hieruit beginnen verschillende wandelroutes met mogelijkheden voor iedereen. De keuze is reuze bij ’t Leesten; wandelroutes met of zonder hond of een verrassend educatief pad van de boswachter.

Over ’t Leesten

’t Leesten biedt voor ieder wat wils. Het Bospaviljoen midden op de Veluwe is al jarenlang een veel bezochte plek. ’t Leesten werkt samen met Veluwe Experts en Staatsbosbeheer en heeft hierdoor veel te bieden. Van brasserie tot activiteiten midden in de natuur. De Brasserie is het perfecte startpunt voor vele wandel- en fietsroutes in het Hoenderlose en Ugchelse bos.
Door de unieke locatie van ’t Leesten zijn er veel verschillende opties voor wandelen. Het prachtige gebied laat de wandelaar de natuur volledig tot zich innemen. Heb je zin in een kort ommetje, of juist een lange route waarin je de Veluwe goed leert kennen, ’t Leesten heeft het.

Wandeling met de hond op de Veluwe

Naast prachtige wandelroutes voor jou en vrienden en familie heeft ’t Leesten ook speciale routes voor jou en je hond. Samen met je hond zijn jullie van harte welkom bij ’t Leesten voor een gezonde wandeling.

Het Leesten biedt een prachtige natuurplek waarin honden zich helemaal kunnen uitleven. Het hondenbos bevindt zich op de Ugchelse berg op de Veluwe in de buurt van Apeldoorn. Het bijzondere aan dit bos is dat dit een hondenlosloopgebied is waarvan er maar drie zijn op de gehele Veluwe. De locatie is makkelijk te bereiken. Het natuurgebied is 10 hectare, genoeg ruimte voor een goede wandeling voor jou en je hond. In het hondenbos kun je volop genieten van het variërende bos met verschillende wandelpaden, bomen en planten.

Het gehele gebied is omheind, dus je hond kan het gebied niet zomaar verlaten. Het bos is de perfecte plek waar jouw hond zijn energie kwijt kan en lekker kan ravotten met andere vriendjes.

De Natte Neuzenroute is bij veel hondenbaasjes erg populair. De wandelroute kun je starten vanaf de gratis parkeerplaats en is 3,1 km lang. De Natte Neuzenroute loopt deels door het hondenbos en is makkelijk te volgen aan de hand van de groene paaltjes met een hond. Tijdens deze route mag je hond gerust zonder lijn lopen, maar moet wel op korte afstand en onder controle blijven.

Na de wandeling zijn jij en je viervoeter welkom in de Brasserie van ’t Leesten. Hier kun je terecht voor koffie met gebak, lunch, diner of een borrelhap. Ook kan je hond hier even tot rust komen en een slokje water nemen.

“Dé wandelroute voor jou en je hond”

Educatieve wandeling met boswachter op de Veluwe

’t Leesten beschikt over veel verschillende wandelroutes dwars door de Veluwe. Naast hondenpaden biedt ’t Leesten ook een Boswachterspad. Deze looproutes zijn speciaal uitgezet door de ervaren boswachter Laurens Jansen. 

Het Boswachterspad Cultuurroute is zo’n bijzondere looproute. De route is 5,7 km en de duur van de wandeling is afhankelijk van jouw looptempo. Het startpunt is bij het informatiecentrum van ’t Leesten. 

Dit Boswachterspad is een afwisselende wandelroute door bos en hei. Door de rijke geschiedenis van het gebied is er veel te vertellen over de route. ’t Leesten ligt op de flanken van een stuwwal. De sporen van vroeger zijn nog duidelijk te zien. 

Vroeger was ’t Leesten één van de slechts twee plaatsen in heel Nederland waar klappersteen gevonden werd. Dit klappersteen werd gewonnen door grote kuilen te graven. Veel van deze kuilen zijn nog te zien langs de route.

Daarnaast zijn er in dit gebied een aantal sprengen. Deze zijn ontstaan door menselijke ingrepen. De sprengen werden gegraven ter bediening van verschillende soorten watermolens. De sprengen zijn het leefgebied van een zeer zeldzame vissoort, namelijk de beekprik. Tijdens de wandeling kunnen deze sprengen goed bewonderd worden.

“Ontdek de bijzondere geschiedenis van ’t Leesten”

Krijg je nu ook zin in een wandeling? Bekijk de mogelijkheden voor jouw perfecte ervaring. Voor meer informatie kunt je altijd terecht op de website van ’t Leesten. We hopen je graag terug te zien bij Bospaviljoen ’t Leesten op de Veluwe!

Activiteiten

Bosgolf met buitenbeentjes

Bosgolf met buitenbeentjes

Sla jij met ons bijzondere Buitenbeentje de bal diep de bossen in, of duikt hij in de struikjes?

Lees meer
GPS Experience

GPS Experience

De wereld rijdt op GPS, maar weet jij al hoe je de mooiste routes ermee loopt? Ontdek het tijdens onze GPS Experience!

Lees meer
Expeditie in het bos

Expeditie in het bos

Zijn jullie wel klaar voor een beetje avontuur? Met Expeditie in het Bos verander je de natuur in een gigantisch speelterrein.

Lees meer
Kickbike-tocht met GPS en lunch

Kickbike-tocht met GPS en lunch

Met een eigen kickbike, een sportieve step, duiken jullie de Veluwe op. Waar wacht je op?

Lees meer
Mobile Experience

Mobile Experience

De Veluwe is het mooiste natuurgebied van Nederland en alleen trappend op de tandem ontdek jij in één middag de mooiste plekjes.

Lees meer
Walking Experience

Walking Experience

Maak van jullie volgende boswandeling een ware ontdekkingstocht—weet jij alle QR-codes door het bos heen te vinden?

Lees meer